Bazen gözlerle ifade edilemez duygular..O zaman kalemin gücü başlar..

DMCA Protection Nedir? Ne İşe Yarar?

Kategori: Eskimiş Yazılar | Mehmet tarafından yazılmıştır. Ayrıca 2.522 kere okundu.

İnternet sitelerinde bolca vakit harcayan internet gezginleri (bağımlıları), “Copyright” dediğimiz sitelerin alt kısmında “Protected By DMCA” yazısına muhakkak rastlamışlardır. Peki, ama DMCA nedir? Okuduğunuz bu makalede DMCA konusu ele alınmıştır.

DMCA, Creative Commons tarzı bir içerik koruma sistemidir. Bu sayede web sitelerindeki içerikler lisanslanmış hale gelir. Web sitenizi içerik hırsızlarından korumanıza yarayan bu lisans tamamen ücretsiz olmakla beraber, “üye olan herkese bir adet takedown hakkı veriliyor.” deniyor. Takedown’un dilimizdeki anlamı indirmek – alaşağı etmek olsa da bahsettiğimiz bu hak, şayet web sitenizden bir içerik çalınacak olursa, içeriğin paylaşıldığı siteyi arama motorlarından çıkartılabilme anlamına geliyor. Ancak takedown hakkını bir kez ücretsiz olarak kullanma hakkınız var. Bundan sonraki her takedown için DMCA’ya 99 dolar ödemek zorundasınız.

DMCA sadece özgün içerik çalındığında devreye girer. Bunu yapa bilmek için de sitenizdeki bütün içeriği yazılma tarihiyle birlikte kayıt eder. Eğer çalınma durumunun farkına varırsanız, bunu DMCA’ya bildirirsiniz ve bu söz konusu siteyi Google’dan veya diğer arama motorlarından sildirebilir, hatta bahsi geçen içeriğiniz resmi nitelik taşıyorsa bu durumu hukuki işlemlere kadar götürebilirsiniz. Kullanımından da anlaşılabileceği gibi DMCA’nın günlük hayatımızda da yakinen bildiğimiz patent alma işleminden hiçbir farkı yoktur.

Nasıl Kayıt Olunur?

DMCA Production’a kayıt olmak için, www.dmca.com adresinden “kayıt ol” kısmına girip, gerekli alanları doldurmanız istenir. Üyelik ücretsizdir. Daha sonra “My Protected Pages” sekmesine tıklayıp “Add Protected Page” aracı ile web sitenize yerleştirmek istediniz DMCA simgesinin kodlarını kopyalayıp sitenize yerleştirmeniz gerekir. Bu işlemden sonra artık yapmanız gereken hiçbir şey kalmamıştır. Artık gönlünüz rahat bir şekilde web sitenizi özgün içeriklerinizle doldurabilirsiniz.

Çalıntı Durumunda Ne Yapmalısınız?

Şayet web sitenizden size ait bir içerik çalınacak olursa yapmanız gerekenler, kontrol paneline girip “site yapılandırma” seçeneğini tıklamak ve “yeni kaldırma isteği” ile içeriğinizi yayınlayan sitenin url’sini yazmaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta url bildirirken, Google arama sonuçları ya da önbelleğe alınmış url bildirmemelisiniz.

Aynı işlemi farklı bir alternatif kullanarak yapmak isterseniz makalenin ilk paragrafında da bahsettiğimiz “Creative Commons” ‘a da yönelebilirsiniz. Creative Commons ile de yine web sitenizin içeriğini lisanslayabileceğiniz CC lisansına sahip olabilirsiniz.

26 yaşındayım. 2011 yılında kurduğum geyik.com.tr adresinin kurucusu ve yazarıyım. Ayrıca reklamcılık ile ilgili sağlam birikime sahibim.
EtiCanlar:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.