Bazen gözlerle ifade edilemez duygular..O zaman kalemin gücü başlar..

Üniversiteleri Hangi Kriterlere Göre Seçeceğiz?

Kategori: Eğitim ve Kariyer | Mehmet tarafından yazılmıştır. Ayrıca 2.170 kere okundu.

Son araştırmalara göre Dünya’ da 20.000 civarında üniversite bulunuyor ve bunların 168 i de Türkiye’ de. Yurt dışındaki üniversitelere başvuran öğrencilerimiz bilirler ki sıralama ve derecelendirme kuruluşları eğitim sektörünü çok ciddiye alıyorlar çünkü çok büyük bir market. Bu yüzden de her yıl farklı güvenilir kurumlar farklı sıralamalar yayınlıyorlar fakat uluslararası arenada durum böyleyken hala Türkiye’ de bu sıralamaları ciddi şekilde hazırlayan fazla kurum yok. Evimizden yurt dışındaki üniversitelerin başarı sıralarını görebilir ve öğrenebilirken, kendi ülkemizdeki üniversitelerimizin başarı sınırlarını çok net bir şekilde göremiyoruz. Her yıl lisans, yüksek lisans programlarıyla 2 milyondan fazla kişinin ilgilendiğini düşünürsek, en büyük yatırımımız olması gereken eğitimde yönlendirme açısından ne kadar geri olduğumuzu görebiliriz.

Türkiye’ de derecelendirmenin yapıldığı nadir kurumlardan biri URAP (University Ranking by Academic Performance). Akademik ölçüde başka ciddi bir kurum bulunmamakta. URAP farklı bilimsel kriterlere göre üniversiteleri sıralıyor ve bir derecelendirme çıkarıyor ama maalesef bu kurumun değerlendirmeleri şu an öğrenciler, velileri tarafından ve yetkililer tarafından pek bilinmiyor. Bu bilgisizlik te bizi okullarımızın, dershanelerimiz rehberlik bölümlerini sorgulamaya itiyor. Öğrencileri yönlendirmesi gereken okullar, gençlerin tercihlerini yapmada yardımcı olacak dershaneler öğrenciyi ne kadar bilgilendiriyor? Bilimsel veriler ve dereceler varken hala öğrencilerimiz etraftan duyduklarına göre seçim yapıyorlar.

Asıl problem ondan sonra başlıyor. Üniversite ve bölüm hakkında hiçbir bilgisi olmadan üniversiteye giden bir genç kendini toparlayana kadar, asıl amacını belirleyip, mutlu olana kadar okul bitiyor. Aslında baktığımızda bu yönlendirme sorunu gençlerimizin geleceklerinde çok büyük rol oynuyor.

İşte bu yüzden bu tip araştırmalar sürekli yapılmalı ve basında ciddi derecede yer almalıdır. Gençlerimiz kulaktan dolma bilgilerle değil, bilimsel gerçeklere dayanarak seçimlerini yapmalıdır. Ayrıca bu araştırmaları detaylandırmak gerekirse, bir genç için en iyi üniversite ve bölüm oradan ne kadar verim aldığı ile orantılıdır. Üniversite çok iyi, bölüm çok iyi olabilir ama öğrencinin o bölümden ve üniversiteden ne aldığı çok önemlidir. Dolayısı ile bu araştırma kriterlerinin içine yurt dışında olduğu gibi ve benimde üzerinde çalıştığım okulumu puanlıyorum projesi gibi kriterlerinde eklenmesi gerekir. gelecek kuşakların daha sağlıklı seçimlerine imkan sağlamak çok önem arz etmektedir. Bu doğru seçimler bireylere tek tek fayda sağlayacağı gibi, toplumu da ileri götürecektir.

26 yaşındayım. 2011 yılında kurduğum geyik.com.tr adresinin kurucusu ve yazarıyım. Ayrıca reklamcılık ile ilgili sağlam birikime sahibim.
EtiCanlar:

“Üniversiteleri Hangi Kriterlere Göre Seçeceğiz?” için 5 cevap

  1. EGOLOMAN dedi ki:

    Üniversite tercihlerinde doğru tercih hayat kurtarır.Paylaşım için teşekkürler..

  2. Doğan dedi ki:

    Temel sıkıntımız daha ilkokuldan başlıyor.
    Ne yazık ki rehberlik hizmetleri çok kötü ve öğrencileri doğru yönlendiremiyoruz.
    Eğitim sistemimizin bir an önce çok daha objektif bir rehberlik hizmet ağı oluşturması gerekmekte.

  3. Gürkan dedi ki:

    Eğitim öğretim çok ciddi bir iş ve ülkemizde buna önem veren yok. Eğitim sisteminin vazgeçilmezi öğretmenleri de düşünmek gerek.

  4. Faruk dedi ki:

    Rehberlik sisteminin aktif olarak kullanılması ve rehber öğretmenlerin bu konularda bilgili olması gerekiyor. Ben üniversitede içerisinde bölümler arası yatay geçiş olduğunu üniversitede öğrendim, rehberlik öğretmenin haberi bile yoktu.

  5. esenler halı yıkama dedi ki:

    çok başarılı olamadığım için genellikle puanım nereye yeterse oluyor malesef 🙁

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.