Bazen gözlerle ifade edilemez duygular..O zaman kalemin gücü başlar..

Diş Sağlımıza Nasıl Dikkat Edebiliriz?

Kategori: Tavsiyeler | Mehmet tarafından yazılmıştır. Ayrıca 989 kere okundu.

Diş ve diş eti problemleri, en önemli sağlık sorunları arasındadır. Fakat hayatı direk tehdit etmediği için gereken önem maalesef yeterince verilmemektedir. Aslında ağızda oluşan olumsuzluklar; diş sağlığının bozulmasına hatta sindirim sisteminin bile etkilenmesine sebep olur. Ağız ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yaptığını, bu durum da ağız ve dişlerin sağlıklı olduğunu gösterir.

Ağız ve diş sağlığının korunması için en az altı ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolünün yapılması gerekir. Diş çürümesinin önüne geçebilmek için; düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, suların yeterli flor içermesi, çok fazla şekerli ve tatlı yiyeceklerden uzak durmak, yendiği takdirde mutlaka dişleri fırçalamak ve düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek oldukça önemlidir.

Diş eti problemlerinin önlenmesi içinde diş fırçalamak ve düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek önemlidir. Aşırı şekerli ve asitli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini arttırır. Dişler kesinlikle sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık ceviz gibi kabuklu yemişler asla dişle kırılmamalıdır. Bu sert yiyecekler diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin dişlerin üzerindeki etkisinin artmasına sebep olur. Dolayısıyla da diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.

Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız?

Piyasada diş macununun dışında diş pastaları da mevcuttur. Bunların aşındırıcı özellikleri çok fazla olduğu için günlük kullanım için pek uygun değildir. Ayda bir yada iki kez kullanılabilir. Bunun yanında karbonatta toplum arasında tercih edilen doğal bir üründür. Karbonatında aşındırıcılık özelliği yüksek olduğu için diş minesini çizme riski vardır. Dolayısıyla günlük olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Diş fırçası kesinlikle ısıtılmamalıdır.

Diş fırçalamaya ilk olarak fırçaya mercimek büyüklüğünde macun sıkılarak başlanmalı, 45 derecelik bir açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişer ön yüzlerinden başlanarak fırçalanmalıdır. Daha sonra ön dişlerden arka dişlere doğru tüm dişlerin iyi bir şekilde fırçalanmasına dikkat edilmelidir. Ön dişlerin arka tarafları fırça dik tutularak temizlenmelidir. Son aşamada ise dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri ve geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Bu şekilde fırçalama işlemi bitirilmelidir. Diş fırçalamayı etkin bir halde gerçekleştirmek için hekiminizin sizin için önerdiği sertlikteki bir şarjlı diş fırçasını kullanmanız gerekir. Fırçayı ıslatmadan kullanmak da önemli bir ayrıntıdır. İnsan ağzındaki tükürük miktarı macunun köpürmesi için yeterli olmaktadır.

Fırçaya boydan boya macun sıkmakta doğru bir yöntem değildir. Fazla macun sıkmak ağızdaki ferahlığı arttır, dolayısıyla dişler tam olarak temizlenmeden fırçalamanın sonlandırılmasına sebep olur. Bu da yeterli temizlemeyi engeller. Fırçalama işlemi kesinlikle sağdan sola ve yatay yönde olmalıdır. Yatay olarak fırçalama diş minesini aşındırarak hassasiyetin artmasına ve dişlerde renk değişimine yol açar. Ayrıca dişetlerinin de çekilmesine sebep olur. ilerlemiş hastalarda kama şeklinde defektler oluşur. Kısacası diş fırçası yanlış olarak kullanıldığında vücudun en sert dokusu olan diş minesi zamanla aşınır.

Diş ipi

Fırçalama işlemi tamamlandıktan sonra, diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler diş ipiyle tek tek temizlenmelidir. Diş ipi kullanırken dişle ip teması kesilmemeli ‘C’ şeklinde hareketlerle diş ipi, diş ve dişeti arasına yerleştirilir. Bu işlem sırasında diş etlerine zarar vermemek için hassasiyet göstermek gerekir. Kullanımı kolaylaştırmak için değişik mekanizmalarla da diş ipi üretilmektedir. Ağız bakımının son aşamasında ise, dilin fırçalanması gelir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda ağız kokusuna sebep olan bakterilerin dilde bulunduğu ortaya konmuştur. Dolayısıyla da dilin fırçalanması önemlidir. Dil, diş fırçasıyla temizlenebileceği gibi özel olarak dil için üretilen dil fırçalarıyla da temizlenebilir. Fırçayı dilin arka tarafından öne doğru bastırmadan, hafif hareketlerle temizleme en doğru yöntemdir. Sabah ve akşam farklı iki diş fırçasıyla dişleri fırçalamak daha etkin bir temizleme açısından önemlidir.

26 yaşındayım. 2011 yılında kurduğum geyik.com.tr adresinin kurucusu ve yazarıyım. Ayrıca reklamcılık ile ilgili sağlam birikime sahibim.
EtiCanlar:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.